Kapcsolat a SHELTER kutatási projekttel

2019.12.12.
Kapcsolat a SHELTER kutatási projekttel
Kutatócsoportunk együttműködik az egészségügyi dolgozók gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos ismereteit és tapasztalatait feltérképezni kívánó SHELTER projekt csapatával. Kutatócsoportunk tagja, Dombos Tamás a SHELTER programban is részt vesz, Uszkiewicz Erik pedig a szakmaközi egyeztetések rendszeres résztvevője.

2019. december 5-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen került sor a SHELTER második szakmaközi találkozójára, amelyen a projekt keretében végzett kérdőíves és interjús kutatás első eredményeit mutatták be. A megkérdezett egészségügyi dolgozók 81%-a nyilatkozott úgy, hogy találkozott már valaha gyűlölet-bűncselekmény áldozatával, közülük 26% kifejezetten gyakorinak mondta az ilyen eseteket. Számunkra mindebből az a fontos következtetés adódik, hogy míg a bűncselekmények áldozatai az egészségügyi ellátást igénybe veszik, a büntető igazságszolgaltatás rendszerében már nem jelennek meg nagyobb számban.

A következő egyeztetésre 2020 tavaszán kerül sor, amikor az orvosképzés részeként tartott gyűlölet-bűncselekmény kurzusokkal kapcsolatos tapasztalotokról lesz szó.

Kutatócsoportunk továbbra is aktív figyelemmel kíséri és segíti a SHELTER munkáját.