Az Európai Kriminológiai Társaság XX. konferenciája

2020.09.11.
Az Európai Kriminológiai Társaság XX. konferenciája
Kutatócsoportunk két tagja, Bárd Petra és Uszkiewicz Erik is előadást tartott az Európai Kriminológiai Társaság jubileumi, XX. konferenciáján.

Kutatóink – egyben a Társaság gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó munkacsoportjának alapítói – két szekció megszervezésében is közreműködtek, amelyek közül az előítélet vezérelte bűncselekmények és a koronavírus-járvány összefüggéseit vizsgáló első panelben tartottak előadást. Bárd Petra a járványok kapcsán jelentkező áldozathibáztatás, a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények elszaporodásának kérdéskörét vizsgálta, külön is kitérve az egyes lehetséges áldozati csoportokra. Uszkiewicz Erik pedig a magyarországi romák szociális, gazdasági helyzetének részletes elemzése mellett, a roma-nem roma társadalmi csoportok közötti feszültségpontok bemutatására vállalkozott. Bárd Petra elnökölte a másik gyűlölet-bűncselekményekkel fogalkozó panelt, amelynek témája az előítéletes motívum, extremizmus és radikalizmus volt.  

Az esemény jó lehetőséget teremtett kutatócsoportunk újabb nemzetközi bemutatkozására és a folyamatban lévő nemzetközi jogösszehasonlítás első eredményeinek felvillantására is.

A teljes program és az absztaktfüzet a https://www.eurocrim2020.com/ honlapon elérhető.